Krijg de hulp die je nodig hebt voor je mentale klachten.

Behandelaanbod

Psychologische behandeling voor volwassenen

Iedereen is anders. Daarom levert Praktijk Roots zorg op maat: dit is een combinatie van het klachtdomein en jou voorkeuren. Er wordt een keus gemaakt tussen de meest passende methodieken, die ieder wetenschappelijk onderzocht zijn met oog op de beste resultaten. De diverse behandelvormen kunnen op zichzelf of in een combinatie aangeboden worden.

Neem hier een kijkje of er een behandelvorm is die bij je past:

De behandelrichtlijnen en zorgstandaarden GGZ vormen de basis van iedere behandeling binnen Praktijk Roots. Na een intake wordt er in het adviesgesprek samen met jou besproken welke behandelvorm het beste past bij je hulpvraag. Het doel is om de zorgvraag en het behandelaanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen: jij staat centraal. De behandeling wordt vormgegeven in een voor jou prettige omgeving en kan in de eigen woonsetting. Daarnaast kan dit ook online, tenzij de behandelvorm dit niet toelaat. Mijn streven is om de zorg persoonlijk, toegankelijk en flexibel te maken.

  • Gesprekstherapie wordt ook wel psychotherapie genoemd. Dit is een veelgebruikte behandelmethode binnen de GGZ. Het is een breed begrip waarin verschillende psychotherapeutische benaderingen zijn opgenomen. Gedurende gesprekstherapie wordt er in gesprekken gewerkt aan het verbeteren van je psychisch welzijn. Het doel is om inzichten te krijgen in je gedachten, gevoelens en gedrag, en te begrijpen hoe deze elkaar beïnvloeden. Door deze inzichten kun je ongezonde patronen doorbreken en leren omgaan met moeilijke emoties.

    Afhankelijk van de behandelvorm die wordt gebruikt, kan gesprekstherapie verschillende technieken omvatten, zoals praten over problemen, cognitieve technieken, gedragstechnieken en emotie-regulatie. In sommige gevallen richt gesprekstherapie zich ook op het verbeteren van sociale vaardigheden en relaties met anderen. Dit proces is interactief en je wordt begeleidt om zelf oplossingen te vinden en nieuwe inzichten op te doen.

  • EMDR is een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het verwerken van een traumatische ervaring. Wanneer je blijft worstelen met de gevolgen van een ingrijpende gebeurtenis, denk aan een ongeval, seksueel geweld, ander geweld of een opstapeling van nare ervaringen, kan EMDR een passende techniek zijn.

    Binnen een EMDR-behandeling zal je begeleidt worden bij het terugdenken aan de traumatische gebeurtenis, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. In eerste instantie wordt er informatie verzameld over de gebeurtenis, waarna het verwerkingsproces van start gaat. Dit gebeurt door te focussen op het meest indringende beeld van de herinnering, zoals die nu in het geheugen opgeslagen is, gecombineerd met een afleidende stimulus. Deze procedure wordt herhaald, waardoor de herinnering kracht en emotionele lading verliest. Het uiteindelijke resultaat is om zonder spanning aan de gebeurtenis terug te kunnen denken.

  • Exposure betekent ‘blootstelling’. Onder begeleiding ga je actief werken met situaties die veel spanning bij je oproepen. Dit kan door in gedachten terug te gaan naar een situatie of door dit daadwerkelijk aan te gaan in het dagelijks leven.

    Door herhaalde blootstelling aan deze situaties zal je angst afnemen en wennen, wat bijdraagt aan het verwerken van de traumatische gebeurtenis. Je leert je hersenen als het ware dat je destijds in gevaar was, maar dat dit nu niet meer zo is. Daarnaast zul je ontdekken dat je deze herinnering kunt verdragen. Soms kunnen actieve oefeningen met daadwerkelijke blootstelling deel uitmaken van de behandeling, waarbij je oefent met situaties waar je bang voor bent.

  • ACT is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie. Het doel is om te leren hoe je op een andere manier om kan gaan met (vervelende) gevoelens, gedachten en lichamelijke sensaties. Dit zijn meestal onderdelen die in het dagelijks leven als hinderend ervaren worden. Binnen een ACT-traject leer je met compassie naar jezelf te kijken en is persoonlijke veerkracht een ontwikkelpunt. Een onderdeel hiervan is het accepteren van de (emotionele) pijn als onderdeel van het leven, zonder dit actief weg te willen nemen.

  • CGT is een overkoepelende term voor behandelmethoden waarbij je om leert gaan met negatieve gedachten en gevoelens over jezelf en je omgeving. Deze behandelvorm wordt aangeboden wanneer psychische klachten samenhangen met negatieve gedachten, gevoelens of gedrag. Het is wetenschappelijk bewezen effectief bij uiteenlopende problemen, zoals bijvoorbeeld angst, depressie, stress en burn-out. Het wordt ingezet wanneer iemand merkt dat de eigen gedachten of gedrag in de weg staan van dagelijks functioneren, of wanneer er sprake is van hardnekkige negatieve patronen die moeilijk zelf te doorbreken zijn.

  • Psycho-educatie is een behandelmethode waarbij je uitleg krijgt over waar je precies tegenaan loopt. Door te begrijpen waar je gedrag en klachten vandaan komen, kun je de juiste mindset ontwikkelen voor veranderingen in je gedrag, denken en voelen.

    Je krijgt meer inzicht in de symptomen en oorzaken van psychische klachten. Daarnaast kan het ook helpen bij het aanleren van specifieke vaardigheden, zoals het aangaan en onderhouden van sociale contacten, omgaan met stress en assertiviteit. Psycho-educatie is altijd een van de behandeling, maar dit kan ook in de vorm van een uitgebreidere module die aansluit bij jouw psychische klachten. Denk hierbij aan ADHD, autisme of angststoornissen.

  • VERS is een behandelvorm die gericht is op het aanleren van vaardigheden voor het reguleren van de eigen emoties. De aandacht ligt bij het aanleren van concrete vaardigheden om emoties beter te begrijpen, te beheersen en op een gezonde manier te uiten. Vanuit verschillende onderdelen leer je om de eigen emoties te herkennen, te accepteren en er effectief mee om te gaan. Het uiteindelijke doel is om meer controle te ervaren over de eigen emoties, waardoor je beter kunt functioneren in sociale- en werkrelaties, maar vooral in het dagelijks leven.

  • “Ines pakt signalen snel op, ook als je niet een vrije prater bent, komt ze tot de kern van de problemen”

    — Robert van V.

  • "Het dagelijks leven is weer dragelijk en ik kijk met een glimlach vooruit."

    - Anne K.

  • "In eerste instantie was ik sceptisch, maar tot mijn verbazing merkte ik na drie weken een enorm verschil."

    - Joyce D.

Ben je benieuwd of het behandelaanbod aansluit bij jou hulpvraag? Neem contact op